Yhteistyöpostaus.
Talvijuoksija on vähän kuin sipuli. Siinä on monta kerrosta, ja sitä kuoriessa itkettää, koska sillä on niin kauhea kalsariasu juoksuvaatteiden alla.
En muista milloin viimeksi olisin arkimaanantaina tehnyt jotain muuta kuin tallustanut töistä suoraan CrossFit Central Helsingille. Tänään kuitenkin oli poikkeustilanne, kun duunissa vierähti rapiat kymmenen tuntia ja viimeinenkin tunti alkoi ennen kuin olisin päässyt salille ohjatun treenin pariin. Levottomuus alkoi kalvaa mieltä jo työpäivän aikana, ja päätin vaatimattomaan kymmeneen pakkasasteeseen lauhtuneen ilman kunniaksi lähteä lenkille.
Talvella juokseminen on hirmuisen mukavaa, kunhan vain laittaa järkevät vaatteet päälle. Tällaista vetäisin kaapistä ylle tänään:
1. Mukavuus lähtee aluskerroksesta. En pidä treenialusvaatteissa saumoista: mitä vähemmän mahdollisesti hiertäviä elementtejä, sitä parempi, etenkin kun niiden päälle kerrostetaan tavaraa.
2. Lämmin mutta hengittävä välikerros. Tekninen kalsariasu ei varsinaisesti tihku seksiä, mutta toimittaa erinomaisesti tarkoituksensa. Lisäksi se pelastaa pinteestä, jos on Tron-bileet varttitunnin varoajalla. Koska palelen vimmatusti jaloista, laitoin urheilusukkien sijaan vaellussukat.
3. Päällisvaatteet, ohut pipo ja lumella hyvin pitävät lenkkarit.
Siinäpä se. Reipastahtisella lenkillä olisi oikestaan voinut olla ohuempikin päälliskerros, sillä lämmin tuli jo ensimmäisen kilometrin aikana. Aikoinaan luulin, että talvella tarvitaan tolkuttomat toppakerrokset, mutta väärässä olin. Kun kerrasto pitää lämpimänä, on ylimmän kerrokseen pääasiallinen funktio pitää poissa viima ja taivaalta satava tauhka.
Päällimmäisenä on muuten Helly Hansenin H2 Flow -takki, jonka sain yhteistyökuvioiden merkeissä testattavaksi aikapäiviä sitten. Juoksin syksyllä pari lenkkiä takissa nollakeleillä, mutta koin sen silloin liian lämpimäksi. Pakkasellakin takki on todella lämmin, mutta onneksi hieman reikäjuustoa muistuttavan ilmanvaihtosysteemin ansiosta olosta ei tule tukala. Lisäksi takin sivuista saa auki vetskarit ilmanvaihdon parantamiseksi, joten hien puskiessa pintaan voi tuulettaa enemmänkin. Itse pidän juoksutakeissani enemmän ylipitkistä ja suusta tiukoista hihoista, joten jouduin vetämään kalsarikerroksen hihoja paremmin ranteiden suojaksi kun Flow-takin hihoista meinasi tulla tuuli ja lumi sisään. Jatkossa taidan käyttää takkia (joka on muuten luonnossa huomattavasti violetimpi kuin ylläoleva meitsie antaa ymmärtää) enemmän rauhallisemmassa liikunnassa ja yleisessä ulkoilussa. Luin muuten jostakin, että takkia voi käyttää myös välikerroksena tosi kovilla pakkasilla, pitänee kokeilla kun se seuraava jääkausi taas kohta tulee.